In hoeverre heeft iedereen in Nederland gelijke rechten, vroeger en nu? Vrijheid en gelijkheid zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nu niet, maar vroeger zeker niet. Door de tijd heen is er door allerlei groepen gestreden voor meer rechten en emancipatie (dezelfde rechten voor iedereen). Zoals de middeleeuwse gilden voor arbeidsrechten. Of de gereformeerden die tijdens de Tachtigjarige Oorlog streden voor vrijheid van godsdienst. En in de twintigste eeuw gingen vrouwen de straat op voor kiesrecht.
Hoe staat het nu met de gelijkheid van man en vrouw in Nederland? En hoe zit het met LHBTQIA+? Niet iedereen is hetzelfde, maar iedereen is gelijk. In deze museumles onderzoeken leerlingen hoe onze grondrechten en -plichten zich tot elkaar verhouden, en waar deze mogelijk ook botsen. Wat kun je zelf doen om op te komen voor de vrijheid en gelijkheid van een ander?
Dit programma sluit aan bij de leerdoelen voor de vakken:
Maatschappijleer en burgerschap: Gelijkheid, macht en inspraak
Geschiedenis en staatsinrichting: Middeleeuwse privileges, godsdienstvrijheid, de grondwet, emancipatie
Praktisch
- VO klas 1 t/m 4 | 90 minuten | interactieve museumles + debat | € 85 | Betalen met cultuurkaart (weborder) mogelijk
- Prijs is per 15 leerlingen, entree is gratis.
- De museumles kan aan maximaal 30 leerlingen tegelijkertijd worden aangeboden.
Info & reserveren
Je kunt ons bereiken via (0)78 -770 87 08 of per e-mail: acm.schuurmans@dordrecht.nl. We vragen je minimaal 2 weken van tevoren te reserveren.
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte gehouden worden van het schoolprogramma nieuws van Hof van Nederland, het Dordrechts Museum en Huis Van Gijn?