Ons verhaal
In het vernieuwde Hof van Nederland beleef je hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven.
Wat is het Hof van Nederland?
In het gebouw waar in opdracht van Willem van Oranje in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering heeft plaatsgevonden, wordt het verleden en heden met elkaar verbonden. Aan de hand van belangrijke historische gebeurtenissen die van belang waren voor de Nederlandse geschiedenis en grotendeels plaatsvonden in Dordrecht, de oudste stad van Holland, kom je meer te weten over onze vrijheden en word je uitgedaagd om naar het heden te kijken en beter inzicht te krijgen in wat vrijheid voor jou betekent. Hierdoor willen we bereiken dat je je eigen vrijheid koestert en die van anderen respecteert.
Het Hof van Nederland is een museum in een middeleeuws gebouw. Het plein waaraan het hof ligt, wordt omringd door historische gebouwen. Het ademt een authentieke en verstilde sfeer, waar de verhalen uit de geschiedenis bijna voelbaar zijn en tot leven komen. Zoals de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572, een geheime vergadering in opdracht van Willem van Oranje tijdens het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De uitkomst was een belangrijke stap in de strijd om vrijheid en verdraagzaamheid voor de Nederlanders, waarden die nu zijn vastgelegd in onze grondwet.
In het museum komt het gebouw op verschillende plekken aan het woord en vertelt het je zijn verhaal. Door het hele museum zie je gekleurde luisterhoorns. Als je hieronder gaat staan hoor je wat het gebouw de afgelopen eeuwen zoal heeft meegemaakt. Het is vaak verbouwd en heeft verschillende functies gehad zoals prinsenhof, school en clubgebouw van de schutterij.
De collectie vertelt het verhaal over onze vrijheden aan de hand van historische gebeurtenissen zoals de Eerste Vrije Statenvergadering, De Synode van Dordrecht, de moord op de gebroeders De Witt en de Tweede Wereldoorlog. In het museum gaat het ook over hoe wij in Nederland nu omgaan met onze vrijheden, door jou als bezoeker vragen te stellen en je na te laten denken over de geschiedenis en het heden.
Vrije Geesten-tours
In het museum kun je rondgeleid worden door onze 'Vrije Geesten'. Astrid Sy, Raven van Dorst en Kiza Magendane nemen je graag mee en geven hun eigen perspectief op de verhalen die in het hof worden verteld. Info & reserveren.
Kindertour
Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Volgens een oude legende woont er in het Hof een echte griffioen. Die zou opgesloten zitten in een fantasiewereld, omdat de meeste volwassenen niet meer geloven dat de griffioen écht bestaat.
Griffioen kan de fantasiewereld alleen verlaten via een geheime deur, maar daar zit een slot op. De code kan gekraakt worden door verschillende opdrachten uit te voeren. Sommige aanwijzingen zijn – net als Griffioen – nog onzichtbaar of opgesloten. Door samen te werken met Griffioen zijn ze toch te vinden. Meer weten? Klik hier.
Escape tour: De zoektocht van de sleutelgilden
Tijdens de escape tour ga je voor de gilden op zoek naar de documenten waar de privileges van de stad in opgeschreven staan. Deze zijn opgeborgen in de IJzeren Kast. Door puzzels op te lossen die de gilden hebben achtergelaten vind je de sleutels waarmee je de kast kunt openen zodat de gilden hun rechten kunnen bewijzen aan het stadsbestuur. Ben jij degene die de gilden helpt om hun rechten te bewijzen? Info & reserveren.
Het Hof biedt een ‘Vrijplaats’ waar we met een breed en divers publiek in dialoog gaan om verbinding te creëren en inzicht te verschaffen vanuit verschillende perspectieven. Samen met ons Gilde van Vrije Geesten, en andere organisaties binnen en buiten de stad, willen we inspireren en verbinden.
Een paar keer paar jaar organiseren we Hof live. Een wisselend avondvullend programma met lezingen en dialogen over actuele zaken omlijst met bijvoorbeeld muziek en spoken word. Het Hof heeft verschillende ruimtes waar met andere partijen samen activiteiten georganiseerd kunnen worden.
Wil je een activiteit met ons organiseren die te maken heeft met vrijheid en verdraagzaamheid? Laat het ons weten.