Hof op zondag
Een maandelijkse dag met verrassende workshops, interactieve rondleidingen en HOF Live Talks
HOF op zondag is een maandelijks terugkerende dag vol verrassende activiteiten waarop Dordtenaren het museum tegen gereduceerde prijs kunnen bezoeken. Elke dag heeft een eigen thema wat aansluit bij waar het museum voor staat: vrijheid, vroeger en nu. Met HOF op zondag lanceert het Hof een concept dat mensen van alle leeftijden de kans geeft om op een toegankelijke manier kennis te maken met de geschiedenis en betekenis van vrijheid in Nederland.
Museum over vrijheid, vroeger en nu.
Het museum wil bezoekers bewust maken van het begrip vrijheid; hoe fragiel dit kan zijn en dat Dordrecht een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis ervan. Gesprekken over aan vrijheid gerelateerde thema's werden al in het Hof gevoerd tijdens de HOF Live talkshow reeks en dit wil het museum breder trekken en er meer mensen bij betrekken. In een maatschappij waar polarisatie steeds meer wordt gevoeld ziet het museum de taak om bezoekers op een toegankelijke en soms speelse manier te betrekken bij actuele thema's, want vrijheid is een begrip dat iedereen raakt. Het Hof zoekt bij de programmering steeds actief de samenwerking op met partners in de stad.
Jaarprogramma & thema's HOF op zondag
5 mei Bevrijdingsdag
30 juni Keti Koti - Family Matters
25 augustus 'De vrijheid om jezelf te kunnen zijn'
6 oktober Echt vs. nep (thema Maand van de geschiedenis)
1 december Religie
Over het museum
Belangrijke historische gebeurtenissen illustreren de drang naar vrijheid door de eeuwen heen. Zo werd er in 1572 een belangrijke stap gezet voor de vrijheid in Nederland. Op deze plek werd namelijk een geheime vergadering georganiseerd door twaalf Hollandse steden op uitnodiging van Willem van Oranje. In het Hof werd gesproken over hoe het verder moest met de Nederlandse opstand tegen Spanje en over de vrijheid van godsdienst en geweten. Dat maakt deze plek uniek. Tijdens deze tijdreis komen ook andere historische verhalen aan bod, bijvoorbeeld over de Synode van Dordrecht (1618-1619), de gebroeders De Witt, de Tweede Wereldoorlog, emancipatie en de actualiteit van vandaag.