Nederlanders zien vrijheid als een van de belangrijkste verbindende waarden in de samenleving. Tegenwoordig gaat het vaak om persoonlijke vrijheid; om te geloven wat je gelooft, te denken wat je denkt en te zijn wie je bent. Vroeger ging het ook om onafhankelijkheid van anderen, vrijheid van godsdienst, eigen wetten kunnen maken en meedenken in het bestuur. Vrijheid is veelkleuriger en minder vanzelfsprekend dan je misschien denkt.
Onafhankelijkheid
Nederland is niet in de 19e en 20e eeuw niet altijd een onafhankelijk en vrij land geweest. In 1813 maakt Nederland zich los van Frankrijk. Dordrecht, een strategisch gelegen stad, kent een korte beschieting door het Franse leger van Napoleon.
Op 24 november 1813 beschieten Franse troepen Dordrecht vanuit Papendrecht. De stad stond al sinds 1810 onder het bewind van Napoleon, maar de Fransen trokken zich in 1813 terug. Twee dagen eerder, op 22 november, probeerden de Fransen ook de rivier over te steken, maar kapitein Beelaerts van Blokland voorkwam dit. Ook dit offensief is tevergeefs. Na geruchten over een Engels leger uit Rotterdam trekken de Franse troepen zich definitief terug. En is de weg vrij voor de eerste Nederlandse koning: Willem I.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) wordt Nederland bezet door Duitsland. Jaarlijks herdenken we op 4 mei de Duitse bezetting, de Holocaust en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. En op 5 mei vieren we onze vrijheid en bezinnen ons op het belang van vrij zijn in Nederland en in de rest van de wereld.
Emancipatie
Als je internationaal kijkt naar veiligheid, onafhankelijkheid en vrijheid scoort Nederland goed. De grondwet zorgt voor bescherming en rechten die in grote delen van de wereld nog altijd onder druk staan, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en het recht op onderwijs. Toch wordt ook in Nederland niet iedereen begrepen of gehoord. Pas vanaf de 19e eeuw ontstaan in Nederland meer mogelijkheden voor emancipatie van andersdenkenden, slaafgemaakten en vrouwen. En nog altijd is de vrijheid om te doen wat je wil en te zijn wie je bent niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Hulp in het huishouden
Elektrische apparaten zoals de stofzuiger en de wasmachine maken de huishoudelijke taken gemakkelijker. In deze twee reclameposters van het Gemeentelijk Elektriciteits Bedrijf (G.E.B.) wordt elektriciteit aangeprezen. Elektrisch koken is een genot. Een warm bad is in een handomdraai gevuld met water uit de geiser in plaats van met emmers heet water. Dat het huishouden zo minder tijd kost, maakt dat vrouwen tijd overhouden voor betaald werk. Zo dragen deze uitvindingen bij aan de arbeidsparticipatie van vrouwen.
Echte mannen
In 1992 start de gemeente Dordrecht een campagne om mannen te stimuleren meer te doen in het huishouden en een grotere rol te vervullen in de zorg voor hun kinderen. De gespierde mannelijke actiefiguren doen zelf hun was. Op de poster staan ze te wachten tot hun kleding uit de wasmachine komt. Door de WC borstel op een voetstuk te plaatsen vraagt de poster waardering voor huishoudelijk werk. De tekst stelt het traditionele man-vrouw rolpatroon ter discussie. Het is een ludieke poging om emancipatie onder de aandacht te brengen.